Kde vzít peníze na podnikání

Asi nejčastějším problémem při začátku ,, gastro,, podnikání nebo myšlence na to, že skončím jako zaměstnanec a otevřu si vlastní podnik je žhavé téma: PENÍZE.

Většina lidí zkusí jako první variantu jít do banky a zeptat se, zda by mohli získat půjčku na otevření nebo vykoupení stávajícího podniku. Výsledek je zpravidla pořád stejný, že odejdou s prázdnou, jelikož banky vidí ,, GATSRO,, sektor jako velmi ohrožený druh! Jako další zkouší zájemce o peníze rodinu a v horším případě různé instituce, které tzv. půjčí každému, ale za jakou cenu. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ TYTO VARIANTY NEDOPORUČUJEME! Dříve nebo později vás to semele a budete vydělávat jenom na zaměstnance a dluhy, které narůstají díky nesmyslným úrokům!!

KDE TEDY VZÍT PENÍZE NA PODNIK A NEKRÁST? 😀

Velmi oblíbenou metodou posledních let, je získávání tzv. sdílených peněz, tj. z platforem, kde lidé půjčují lidem za normálních podmínek. V ČR jsou to například Zonky, kde si můžete zažádat na váš podnik nebo projekt a během několika dnů se dozvíte, zda peníze získáte nebo ne.

Velmi častou variantou, která je nyní také populární je to, že obvoláte známé pivovary a sjednáte si schůzku s jejich zástupcem, kterému představíte svůj projekt a plány ( včetně potřebné investice) a čekáte, zda se nějaký pivovar ozve zpět s nabídkou. Dříve tomu bylo tak (možná i dnes ještě nějaký pivovar tak praktikuje), že vám pivovar slíbil peníze na základě předpokládané výtoči piva (např. 2-10 sudů týdně) + časová smlouva o tom, že když např. po 5 letech nevytočíte to co bylo sjednané, rozdíl doplatíte. Většinou to pak končilo tak, že provozovatel oslovil další pivovar, který dluh vyplatil a jelo se nanovo! To je ale začarovaný kruh………

Dnes pivovary chtějí minimálně smlouvu na 10 let s tím, že vám restauraci (pivnici atd.) kompletně předělají a vybaví a vy jí budete provozovat. Samo, že to není tak, že můžete ze smlouvy odejít s tím, HELE SORRY, ONO TO NEJDE TAK JAK JSEM CHTĚL A NAJDĚTE SI NĚKOHO JINÉHO. Závazky máte dle smlouvy jasné a vždy si musíte dobře spočítat, co bude dobré pro vás a podmínky si zkusit vyjednat. Pivovar na tom bude dobře vždycky, jenom lidé co umí dělat gastronomii srdcem ubývá a věřte, že pokud navážete dobrou spolupráci s vaším pivovarem a budete se snažit dělat business dobře, tak vám váš pivovar pomůže i v nelehkých časech a to se o jiných institucích od kterých byste si mohli půjčit rychlé a drahé peníze, říci nedá:)